Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Συμβουλές από έναν νομπελίστα φυσικό για να καταφέρεις ότι βάλεις στο μυαλό σου




Το να είσαι Νομπελίστας φυσικός και μια από τις πιο γνωστές ιδιοφυΐες στον κόσμο πιθανότατα θα πιστεύεις ότι είναι αρκετά για έναν άντρα. Ο Richard Feynman όμως, που βραβεύτηκε για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ήθελε πάντα να μαθαίνει περισσότερα.


Όπως αναφέρει ο βιογράφος του, James Gleich, δεν παραμελούσε καμιά δεξιότητα έναντι άλλης. Έμαθε μόνος του να παίζει ντραμς, να κάνει μασάζ, να αφηγείται ιστορίες και να φλερτάρει γυναίκες στο μπαρ, έχοντας κατά νου ότι όλα αυτά είναι πράγματα που μπορεί κανείς να μάθει και που έχουν κανόνες.


Αυτό βέβαια δεν ήταν απλά ένα έμφυτο χάρισμα και σημάδι της οξυδέρκειάς του. Αν ήταν έτσι εμείς οι άνθρωποι με τον μέσο όρο IQ θα ήμασταν καταδικασμένοι. Ο Feynman δεν είχε μόνο ένα μυαλό που έπαιρνε στροφές αλλά και τεχνική στο να μαθαίνει νέα πράγματα. Πώς το κατάφερνε αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω τρία βασικά βήματα.


Αντιμετώπισέ το σαν να το εξηγείς σε ένα παιδί


 Feynman επέμενε ότι ακόμη και οι πιο δύσκολες σκέψεις και θεωρίες μπορούν να αποτυπωθούν με απλά λόγια, ώστε να μπορεί να τις καταλάβει ο καθένας. Στην πραγματικότητα το να χρησιμοποιείς εξεζητημένο λεξιλόγιο είναι συνήθως ένα σημάδι ότι δεν έχεις καταλάβει πλήρως ένα αντικείμενο, έλεγε ο νομπελίστας φυσικός. Γι' αυτό και το πρώτο βήμα της μεθόδου του είναι να παίρνεις ένα κομμάτι χαρτί και να εξηγείς γραπτώς ό,τι προσπαθείς να μάθεις, σαν να μιλάς σε ένα όχι και τόσο οξυδερκές 8χρονο παιδί.


Όταν γράφεις μια ιδέα, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε απλή γλώσσα που να μπορεί να καταλάβει ένα παιδί (χρησιμοποίησε μόνο τις πιο συνηθισμένες λέξεις), πιέζεις τον εαυτό σου να κατανοήσει την ιδέα αυτή σε βαθύτερο επίπεδο. Έτσι αποκτάς μια ξεκάθαρη αντίληψη ή εντοπίζεις τυχόν κενά. Αυτή η ένταση είναι καλή, καθώς δίνει την ευκαιρία να μάθεις.


Γύρνα πίσω


Αν για παράδειγμα διαβάζεις κάτι και αφότου τελειώσει το βιβλίο, συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις καταλάβει και πολύ καλά ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το δεις ξανά. Αφού λοιπόν ξαναδιαβάσεις το επίμαχο σημείο, γράψε σε ένα χαρτί τη βασική του ιδέα, που σε δυσκόλεψε να κατανοήσεις.


Κάνε ανασκόπηση και απλοποίησε το


Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχεις σημειώσεις με όσα έχεις κατανοήσει. Το μόνο που απομένει είναι να κάνεις μια ανασκόπηση και να αφομοιώσεις αυτή τη γνώση. Μια εγγυημένη μέθοδος είναι να τις διαβάζεις δυνατά. Αν η επεξήγηση δεν είναι απλή ή ακούγεται μπερδεμένη αυτό είναι μια ένδειξη ότι χρειάζεσαι λίγη ακόμη δουλειά.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.