Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Δύο χρόνια Μνημόνιο προτείνει το ΔΝΤ




Ενώ η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση

Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον ότι το ταμείο εξετάζει να μπει στο πρόγραμαμα για δύο και όχι τρια χρόνια όπως ισχύει έως τώρα - Σήμερα τα πρώτα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας


«Χαλί» για τους όρους και τα νέα μέτρα που θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι δανειστές στρώνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. 


Εκτός από τα μέτρα για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, στις συναντήσεις με τους υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη, στο γνωστό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, το ενδιαφέρον στρέφεται στην εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, που επιστρέφει στη χώρα μας και αναμένεται να διεκδικήσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.


Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά στο «καλούπι» της συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με έγκυρες ​πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ ​εξετάζει ​το ενδεχόμενο να μπει στο πρόγραμμα ​μόνο ​για δύο χρόνια​ (δηλαδή για τα έτη 2017-2018) ​και όχι για τρία χρόνια, που ​κανονικά διαρκούν τα προγράμματα του Ταμείου. Σε αυτό ποντάρει και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ να «κουμπώνει» πάνω στο ευρωπαϊκό που λήγει το 2018, για να αποφύγει επισήμως να μιλά για τέταρτο Μνημόνιο​ ως το 2019 ή τις αρχές του 2020​.

 

Ωστόσο η κυρία Βελκουλέσκου δεν θα ​παραμείνει απλός παρατηρητής των συνομιλιών ​Ευρωπαίων δανειστών ​και​ κυβέρνησης. Ασχέτως της διάρκειας του προγράμματος που τελικώς θα συμφωνηθεί,​ θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει ​μετ' επιτάσεως ​πλέον τους όρους του Ταμείου, δηλαδή μέτρα όπως την περαιτέρω δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου, την περικοπή όλων των κύριων συντάξεων με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων κάθε μεγάλης επιχείρησης. Για το τελευταίο αυτό θέμα, πιθανώς να μην υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, καθώς εκκρεμεί ​σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Lafarge.


​Αποφάσεις ​υπό πίεση


Η κυβέρνηση πιέζεται από τον χρόνο, αφού πρέπει να κλείσει την β΄αξιολόγηση μέσα σε 20 μέρες, ​για να φτάσει στην πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος της χρονιάς. Πιέζεται όμως και από το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού 1 δισ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017 και της «τρύπας» 600​ εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

 

Επιπλέον, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, στη διενέργεια των πλειστηριασμών και την επιλογή των νέων διοικήσεων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τότε θα καθυστερήσει και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ απειλούν και με bail in σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν χρειαστεί. 


Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ωθήσει τους πιστωτές της χώρας να επισπεύσουν τις συζητήσεις για μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης να εκταμιευθούν σταδιακά κατά το πρώτο δίμηνο του 2017, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης νέων προαπαιτούμενων.

Δείτε Επίσης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.