Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Αμερικανικές εκλογές




Η μέρα των κρίσιμων Αμερικανικών εκλογών, είναι γεγονός. Χρηστικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε, αυτή την εντελώς διαφορετική εκλογική διαδικασία.


Η ημέρα των 58ων εκλογών στην ιστορία των ΗΠΑ έφτασε. Οι κάλπες ανοίγουν, σήμερα, την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοέμβρη, κάθε 4 χρόνια.


Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί αποφασίζουν ποιον από τους δύο υποψηφίους θέλουν για πρόεδρό τους.


Τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον ή τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ;


Μετά από μία μακρά και εξαντλητική προεκλογική περίοδο, όπου έχουν συμβεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα, οι πολίτες της Αμερικής αποφασίζουν.


Γιατί όμως οι εκλογές γίνονται πάντα Τρίτη;


Είναι μια παράδοση από το 1845.


Οι προεδρικές εκλογές γίνονται πάντα «την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου». Ο λόγος, είναι η δυσκολία που υπήρχε παλαιά στις μετακινήσεις.


Πρόωρη ψηφοφορία


Οι κάλπες στην Αμερική έχουν ανοίξει πολύ πριν την 8η Νοεμβρίου σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Στα 2/3, από τις 37 πολιτείες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της πρόωρης ψηφοφορίας.


Η πρόωρη ψηφοφορία είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας, όπου οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους ακόμη και ένα μήνα πριν από την πραγματική ημέρα των εκλογών.


Στις 2 Νοεμβρίου, είχαν προσέλθει περίπου 28 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το 2008 και το 2012, περισσότερο από 30% είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα με αυτόν τον τρόπο.


Συμμετοχή στις τέσσερις τελευταίες προεδρικές εκλογές:


• 2008: 63,6%

• 2004: 63,8%

• 2000: 59,5%

• 1996: 58,4%


Η πολυπλοκότητα των εκλογών αυτών είναι μεγάλη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή διαδικασία.


Διαβάστε εδώ πώς διαμορφώθηκε αυτό το περίπλοκο πολιτικό σύστημα.


Τι πρέπει να κερδηθεί


Στις 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί εκτός από Πρόεδρο θα ψηφίσουν και για τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και για το 1/3 των 100 Γερουσιαστών, δηλαδή για 34.


Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων που υπάρχουν, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, συν έναν.


Στη Νεμπράσκα και στο Μέϊν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.


Τα εθνικά exitpoll αφορούν τις ψήφους για Πρόεδρο/Κογκρέσο. Τα μεγέθη αυτά των δειγμάτων για τα αποτελέσματα αυτά συνήθως κυμαίνονται από 8.000 έως 20.000 ψηφοφόρους. Τα μεγαλύτερα δείγματα αφορούν στις εκλογές του 1986 και 1988 για λογαριασμό του ABCNews με 50.000 συνεντεύξεις.


Περί τις δώδεκα πολιτείες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.


Η Χίλαρι Κλίντον κι ο Ντόναλντ Τραμπ επικέντρωσαν εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, έχοντας αγνοήσει την υπόλοιπη χώρα.


Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες, είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.


Σε ποιον θα πάνε οι 29 μεγάλοι εκλέκτορες της Φλόριντα, της πολιτείας-κλειδί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό; Σε ποιον θα πάνε οι 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, οι 18 του Οχάιο και οι 15 της Βόρειας Καρολίνας;


Ποια σύνθεση πολιτειών μπορεί να δώσει τη νίκη στην Κλίντον, ή στον Τραμπ;


Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.


Διαβάστε εδώ αναλυτικά, πώς διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές 


Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές


Πολιτεία Εκλέκτορες


Φλόριντα 29

Πενσιλβάνια 20

Οχάιο 18

Μίσιγκαν 16

Τζόρτζια 16

Βόρεια Καρολίνα 15

Βιρτζίνια 13

Αριζόνα 11

Ουισκόνσιν 10

Κολοράντο 9

Αϊόβα 6

Νεβάντα 6

Νιού Χαμσάιρ 4

Τι είναι οι πολιτείες swing


Πρόκειται για πολιτείες στις οποίες δεν υπάρχει μεμονωμένος υποψήφιος ή κόμμα όπου να υπάρχει εξασφαλισμένη συντριπτική υποστήριξη και ταλαντεύονται μεταξύ των υποψηφίων ανάλογα με τις εκλογικές αναμετρήσεις.


Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η προεδρεία έχει κερδηθεί εξαιτίας της Φλόριντα και του Οχάιο, καθώς πρόκειται για τις πιο αμφιταλαντευόμενες πολιτείες.


Οι υπόλοιπες swing πολιτείες είναι η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μιζούρι, το Κολοράντο, η Νεβάδα, η Βιρτζίνια, το Ν.Χάμσάιρ, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, το Γουίνσκόνσιν, η Φλόριντα και η Πενσυλβάνια.


Διαβάστε εδώ για τις προεδρικές αναμετρήσεις από το 1828 μέχρι σήμερα 


Πότε κλείνουν οι κάλπες;


Και πάλι τον λόγο έχουν οι swing πολιτείες αφού άλλωστε τα αποτελέσματά τους είναι εκείνα που θα προσδιορίσουν και τον νικητή.


Για παράδειγμα, στο Οχάιο, οι κάλπες κλείνουν στις 12:30 GMT, άρα στις 14:30 ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει το Μιζούρι, το Νέο Μεξικό και η Νεβάδα.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 4 ώρα Αμερικής, άρα από τις 06:00 ώρα Ελλάδος και μετά θα γνωρίζουμε τον νικητή.


Επίσημα, ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 6 Ιανουαρίου του 2017.


Ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα δώσει τον όρκο (OathOfOffice) όπως ορίζει το Αμερικανικό Σύνταγμα.


Η μεγάλη μάχη για τον Λευκό Οίκο


Οι ανταποκριτές, απεσταλμένοι καθώς και όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ θα μεταδίδουν σε μια μαραθώνια κάλυψη, όλες τις εξελίξεις των κρίσιμων Αμερικανικών εκλογών.

Δείτε Επίσης

«Όλος δικός σου» - Το νέο τραγούδι του Αντώνη Ρέμου (video)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.