Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με οριστική εξαφάνιση τις καλλιέργειες καφέ




Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο καφές θα είναι προνόμιο των λίγων Έκθεση του Κλιματικού Ινστιτούτου Αυστραλίας που δόθηκε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες του κλίματος στην καλλιέργεια καφέ. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αν δεν βρεθούν τρόποι ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050, σχεδόν το 50% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλλιέργεια καφέ θα είναι ακατάλληλο προς χρήση, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα τα άγρια καφεόδεντρα της ποικιλίας Arabica (σ.σ. από την οποία προέρχονται οι περισσότερες ποικιλίες καφέ στον πλανήτη) θα έχουν εξαφανιστεί οριστικά.

   Για παράδειγμα, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, μέχρι το 2020 το Μεξικό θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των φυτειών καφέ, με το ίδιο να συμβαίνει και στη Νικαράγουα το αργότερο μέχρι το 2050. 

   Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι φετινές δυνατές βροχοπτώσεις αναμένονται να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή καφέ στην Κολομβία, την ώρα που οι μικροπαραγωγοί της Ινδονησίας αποδίδουν τη μειωμένη σοδειά τους στην παρατεταμένη ξηρασία. 

  Οι κόκκοι καφέ είναι εξαιρετικά ευπαθείς. Η ποικιλία Arabica εν προκειμένω, αναπτύσσεσαι σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου σε μεγάλο υψόμετρο. Συχνές ή πολύ αραιές βροχοπτώσεις είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα φυτά, ενώ απειλή συνιστούν και τα παράσιτα που ζουν στις τροπικές περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές. 

  Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να εμφανιστούν νωρίτερα και πιο έντονα στις τροπικές ζώνες.

 Σύμφωνα με το Global Climate Risk Index 2016 της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch, οι επτά από τις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου που επηρεάζονται περισσότερο από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα συμμετέχουν στην καλλιέργεια καφέ, και όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής.   «Από το 1850, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου. Μέχρι το 2100, η υπερθέρμανση αναμένεται να φτάσει τους 2,6-4,8 βαθμούς Κελσίου.

 Οι συνέπειες για την παγκόσμια γεωργία θα είναι εκτεταμένες, πολύπλοκες, και τρομερές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. 

  Η έκθεση αναφέρει διάφορα μέτρα προστασίας και προσαρμογής για τους μικροκαλλιεργητές, όπως η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής, η φύτευση ψηλότερων δέντρων περιμετρικά των φυτειών που θα προστατέψουν τα καφεόδεντρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η ανάπτυξη νέων ή γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές στις εξωτερικές συνθήκες και η μετατόπιση των φυτειών σε χαμηλότερα υψόμετρα.

 Όλα τα παραπάνω όμως είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα, τη γεύση και φυσικά την τιμή του καφέ.

   Συμπερασματικά, με τη μέση, καθημερινή κατανάλωση καφέ να αγγίζει ήδη τα 2.25 δισ. φλιτζάνια και την παραγωγή να πασχίζει να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε λίγα χρόνια ο καφές θα είναι προνόμιο για λίγους.

   Με στοιχεία από το Quartz

Δείτε Επίσης

Γιατί πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.