Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τα σχέδια των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια






Τα σχέδια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των 100 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί η στρατηγική σύμπραξη Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα διαχειριστεί προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,2 δις. ευρώ.


Η συμφωνία αποτυπώνει την πρόθεση των εγχώριων τραπεζών να κινηθούν δυναμικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία, και ειδικά στο κρίσιμο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό ωστόσο αναμένονταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για την αξιολόγηση.


Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου 170 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δεν εξυπηρετούνται θα μπορούσαν να ενταχθούν σε έναν ειδικό μηχανισμό για την καλύτερη διαχείρισή τους και την αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ώστε να καταστούν βιώσιμες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Άρη Ξενόφο: «το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των 4 συστημικών τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει αγγίξει ένα δυσθεώρητο ύψος και διαμορφώθηκε  στα €103 δισ. γεγονός που επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας όπου απαιτείται».


Σε ότι αφορά τη στρατηγική συμφωνία Alpha – Eurobank – KKR, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ενιαία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων αλλά και τη χρηματοδότηση επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεις. Στόχος είναι η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους έως 1,2 δις. ευρώ, επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες με στόχο την αναδιάρθρωση και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ώστε να γίνουν βιώσιμες.


Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Alpha, Eurobank και KKR, η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.


Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Τα βασικά σημεία της συμφωνίας


•           Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της “Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα.


•           Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral). Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα


•           Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από


          νέα κεφάλαια,


          λειτουργική αναδιοργάνωση, και


         ενίσχυση του management,


στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη             δυναμική επιστροφή τους στην αγορά.


•           Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.


Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η συμφωνία θα έχει πολλαπλή θετική επίδραση με την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων από εταιρείες με μακρόχρονη διεθνή εμπειρία, την χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, λειτουργική αναδιάρθρωση και διοικητική ενίσχυση, κοινή στόχευση και συντονισμός όλων των πλευρών, στρατηγικός σχεδιασμός και business plan από εξειδικευμένους συμβούλους για να ανασυνταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.


Δείτε Επίσης

Τάταροι, ναζί, Eurovision και τα ιστορικά ντοκουμέντα πίσω από μία παρουσία που χαρακτηρίστηκε πολιτικά ύποπτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.